
Er zijn inmiddels denk ik net zoveel vacaturesites als er uitzend- en recruitmentbureaus zijn. En allemaal vinden ze zichzelf natuurlijk de beste. En omdat je dat begrip helemaal zelf kunt definiëren hebben ze allemaal gelijk. Gaat het om het aantal vacatures? Het aantal kandidaten? Telt een regionale of branchespecifieke specialisatie? En tegen welke kosten?
Net als met uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus is het antwoord dus sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en opgedane ervaringen.
De diverse top-10 lijstjes die regelmatig verschijnen kiezen voor de veilige weg en meten het aantal vacatures. En natuurlijk, size matters. Het aantal vacatures is waarschijnlijk het enige wat echt door derden gemeten kan worden. Willen we weten hoeveel actief of passief zoekende kandidaten zijn ingeschreven of hoe succesvol de jobboard is in termen als respons of succesvol ingevulde vacatures dan zijn we overgeleverd aan oncontroleerbare informatie van de sites zelf.
Wie dus besluit een vacaturesite te gebruiken moet nogal wat keuzes maken en dat is best lastig.
Er zijn eigenlijk drie soorten vacaturesites: de commerciële, de intermediairs en werk.nl.
De commerciële vacaturesites verdienen geld door het plaatsen van vacatures: het zijn eigenlijk ouderwetse advertentieverkopers. En ze gebruiken ook dezelfde middelen en prijsmechanismes: aantal views, de manier van presenteren en het bereiken van specifieke doelgroepen. Het zijn verkooppraatjes en het is dus verstandig om goed na te denken wie je zoekt en welke vacaturesite je daar dan voor nodig hebt. Veel betalen is lang niet altijd nodig.
De vacaturesites van intermediairs, al of niet gespecialiseerd, hebben vaak ook een groot bereik. Het “gratis” plaatsen is vaak een onderdeel van hun dienstverlening en wordt dus in hun tarieven meegefactureerd.
De derde, werk.nl, is de vacaturesite van het UWV waar alle WW-gerechtigden verplicht in staan. Gratis, met een groot bereik. Maar wordt dus vooral geraadpleegd door uitkeringsgerechtigden.
Voor werkzoekenden zijn alle vacaturesites gratis. Voor hen is het kunnen bieden van veel maar vooral relevante vacatures het belangrijkst. En omdat dit ook moeilijk kiezen is staan dus de meeste werkzoekenden op meerdere en soms zelfs vele vacaturesites ingeschreven. Wie net als ik, op meerdere sites staat ingeschreven en periodiek een vacatureoverzicht per mail krijgt, ziet hier grote verschillen tussen. Los de van de marketingverhalen blijkt dan vooral de kwaliteit van het zoekalgoritme doorslaggevend. Zo bieden sommige sites mij consequent alle vacatures in mijn woonplaats, andere alle vacatures waar het woord Consultant in voorkomt en weer andere alle banen die lijken op mijn laatste baan. Een goed algoritme is nog niet zo eenvoudig te schrijven dus.
Ik heb geen idee welke boeiende en uitdagende vacatures ik allemaal niet te zien krijg, net zoals een werkgever niet weet of de reacties inderdaad ook de beste kandidaten zijn. En of de concurrent die meer betaalt misschien wel betere krijgt?
Op basis van het bovenstaande lijkt het antwoord op de vraag wat is de beste vacaturesite toch te worden: er bestaan geen goede vacaturesites er bestaan er alleen heel veel.
Omdat er dus voor werkgevers ongeveer net zoveel vacaturesites zijn als kandidaten zie je dat ze deze ellende dus uitbesteden aan HR, recruiters of intermediairs. Die daar dan hun boterham mee kunnen verdienen.
Voor werkzoekenden, overgeleverd aan het zoekalgoritme of intermediair, ontstaan er metasites en crawlers die proberen de meest relevante vacatures van de diverse site te verzamelen.
Helaas verwacht ik in deze situatie niet veel verandering. ICT en internet hebben de arbeidsmarkt veranderd, maar nog niet echt verbeterd of transparanter gemaakt. Er ontstaan ook nog steeds nieuwe vacaturesites die beweren alles anders en beter aan te pakken.
Alleen een onafhankelijk, niet-commerciële vacaturesite met de allerbeste algoritmes lijkt een kans te maken om tot beste vacaturesite uit te groeien. Wie weet er een? Of maakt er een?