Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
  • home
  • Uw Arbeidsmarktconditie
  • Workshops & Trainingen
    • Training Effectieve vacatureteksten
    • Workshop Arbeidsmarktconditie
  • Arbeidsmarktconditie Scan
  • Nieuws
  • Projecten
  • Contact
  • Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
    • Interim management
    • Advies
    • Contact
    • Wie is?

Wanneer ben je een goede of slechte recruiter?

17/11/2014

1 Reactie

 
Picture
Recruitment is een mooi vak. Maar ook een moeilijk vak. En eigenlijk doe je het nooit goed. De opdrachtgevers zijn nooit tevreden en de sollicitanten klagen steen en been. Wanneer ben je nu een goede recruiter en wanneer een hele slechte?

Er ontbreken in het recruitmentvak algemene standaarden en normen over wanneer je het goed of slecht doet. Elke organisatie heeft daar zo zijn eigen ideeën bij.  Er zijn natuurlijk wel een aantal protocollen of certificeringen te vinden maar die zijn vaak gericht op een bepaald (deel)proces.
Soms slaat bij elke recruiter de twijfel toe en weet je niet of je nu lekker bezig bent of niet. Nog veel vaker stijgen recruitmentego’s tot grote hoogtes en is een gezonde portie zelfkritiek op zijn plaats.

Wat is nu een goede recruiter? De meeste opdrachtgevers of klanten zullen zeggen dat het uiteindelijke resultaat, de output, telt. En terecht: kwaliteit is uiteindelijk dat wat de klant ervaart en dat zal in de meeste gevallen vooral output zijn. Hoeveel vacatures zijn er ingevuld?

Hier vallen natuurlijk allerlei andere cijfertjes aan te koppelen zoals het aantal vacatures in behandeling, tijdspanne, retentiegraad aangenomen kandidaten etc. etc. En vanzelfsprekend verschilt dit nogal per doelgroep. Het is dus voor de recruiter zelf en voor de opdrachtgever bijzonder verstandig een aantal duidelijk meetbare outputcriteria te benoemen. En welke score goed, slecht of uitstekend is. Hier wordt de opdrachtgever blij van en natuurlijk de recruiter ook.

Natuurlijk telt ook de manier waarop: het proces. En dit proces telt op meerdere manieren:

-  Allereerst is de manier waarop bepalend voor de kosten. Het blijft natuurlijk de uitdaging op tegen zo min mogelijke kosten een zo hoog mogelijke output te behalen. Hier kan vaak nog behoorlijk aan gesleuteld worden en betere afspraken over te maken.

-    Te tweede zit in de uitvoering dan wel bijstelling van het proces vaak de sleutel tot een betere output. Dingen anders doen of juist niet of wel doen kunnen de output behoorlijk verhogen. Wees dus flexibel en kritisch in hoe je het recruitmentproces uitvoert en maak daar ook afspraken over met klant of opdrachtgever.

-    En tot slot, voor het proces gelden een aantal kwaliteitsnormen en verwachtingen hierover die maar zelden duidelijk zijn. Wat te denken van terugkoppelingen aan kandidaten en opdrachtgevers? Of voortgangsrapportages? Neem niet zomaar aan dat sommige zaken wel of niet horen maar maak ook hierover duidelijke afspraken. Een goede recruiter levert dus ten minste de afgesproken output, tegen zo min mogelijke kosten op de afgesproken wijze met de afgesproken kwaliteit. Het is dus wel degelijk vast te stellen of je een goede en slechte recruiter bent. En of je als opdrachtgever/klant te maken hebt met een uitstekende of zeer beroerde recruiter. En het is ook zeker mogelijk om hier heldere afspraken over te maken en een eventuele verbetering te realiseren.

Teveel recruiters doen maar wat. Leveren uiteindelijk een aantal kandidaten aan tegen ondoorzichtige tarieven. En dat is slecht voor het hele recruitmentvak.

Het is ook slecht voor de rekruterende organisatie. Het toekomstig succes hangt voor een belangrijk deel af van het hebben van de juiste medewerkers. En een slechte HR en recruitment beïnvloedt in grote mate uw arbeidsmarktconditie: het vermogen om succesvol te opereren op de arbeidsmarkt.

 


1 Reactie
Laura Stwerka
12/4/2015 06:24:48 am

Ik was getriggerd door de website en met name alle nieuwsblogs; ik heb ze uiteindelijk allemaal gelezen, de ene boeide me meer dan de ander maar deze kon en wilde ik niet, ongemerkt voorbij laten gaan, net als de linkshandigen.
Goede of slechte recruiter. Tja, daar zeg je me wat.
Ik ben blij, dat je spreekt over recruiter want headhunter, het woord alleen al!
Wat ik zo in de wandelgangen hoor, is toch vaak dat een recruiter, een "hunter" is, die niet echt bereid is te wachten op verschillende reacties maar hierop gaat jagen. De functie waar het om gaat moet verkocht worden en wellicht ook de organisatie. Misschien kun je een recruiter vergelijken met een soort van marketeer die uiteindelijk de evt. geschikte kandidaat over de streep gaat trekken?En ja, dit alles vraagt natuurlijk om vakkennis. Hier is niets mis mee.
So far so good.
Mijn eigen ervaring begon ruim een jaar geleden; er belde een engels sprekende recruiter, natuurlijk anoniem. Waarom is dat eigenlijk, die anonimiteit? Ik krijg dan meteen zo'n unheimlich gevoel erbij. Maar ja, je blijft vriendelijk, hoort ook bij mijn vak, dus ik dacht gewoon even luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Ik was net begonnen met mijn nieuwe baan, zat nog in de proeftijd, en hij vroeg al of ik overwogen had om over te stappen.
"I have no interest in new job opportunities at this moment and if this in the future changes, I will change my profile accordingly, but for now do not contact me for new jobs or recruitment. Naar mijn gevoel heb ik netjes en beleefd gezegd, dat ik hier niet van gediend was. Toch?
Er is in totaal 4 x gebeld, de laatste keer op mijn werk nota bene!
Ja en dan verander ik, als iemand mij niet op een normale, fatsoenlijke manier benaderd maar op z'n zachtst gezegd, onprettig en onvriendelijk, dan reageer ik navenant. Dat heeft geholpen.
Kortom, om een lang verhaal kort te maken; er zijn dus bureaus, we zullen geen namen noemen, die er andere methodes op nahouden en er zullen altijd rotte appels zijn en blijven en dat maakt het voor de goede recruiters niet makkelijker!

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Foto

    .

      Wilt u onze maandelijkse Nieuwsbrief ontvangen?

    Indienen

    Archieven

    Maart 2016
    November 2015
    September 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013

Op deze vacature reageren
.© Alle inhoud van deze pagina's is eigendom van Alex de Klerk  Arbeidsmarktconsultancy