Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
  • home
  • Uw Arbeidsmarktconditie
  • Workshops & Trainingen
    • Training Effectieve vacatureteksten
    • Workshop Arbeidsmarktconditie
  • Arbeidsmarktconditie Scan
  • Nieuws
  • Projecten
  • Contact
  • Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
    • Interim management
    • Advies
    • Contact
    • Wie is?

Hoe vermijd ik het hebben van personeel?

21/7/2014

0 Reacties

 
Picture
Een oude verwensing uit het Midden-Oosten schijnt te zijn: Ik wens u veel personeel toe. Deze angst voor het hebben van personeel is ook in het hedendaagse Nederland volop aanwezig bij ondernemers en organisaties. Het zijn vooral de kosten en risico’s die verbonden zijn aan ziekte en een eventueel ontslag die menig ondernemer ’s nachts doen wakker schrikken. 

En wat doet men dan? Men zoekt wegen om het in dienst hebben van personeel te vermijden en toch gebruik te kunnen maken van hun vaardigheden en capaciteiten. En kort overzicht van de meest gehanteerde tactieken:

De medewerker onderbrengen bij een uitzend- of detacheringbedrijf

De medewerker treedt in dienst bij deze organisatie. U heeft dus niet de arbeidsrechtelijke risico’s maar kunt wel rechtstreeks leiding geven aan de medewerker. Voor de medewerker betekent dit een uitzendovereenkomst en een regulier salaris, met alle voor- en nadelen hiervan. Bij de nadelen hoort zeker het feit dat het uitzend- of detacheringbureau betaald moet worden voor haar diensten. Deze kosten kunnen opwegen tegen ziektedagen en gewenst ontslag maar blijft dit uit dan bent u meestal duurder uit. En bovendien kunt u deze constructie uiteindelijk maar anderhalf jaar volhouden en dat zal de uitzend- of
payrollorganisatie de medewerker een contract voor bepaalde tijd moeten aanbieden wat ze niet zomaar zullen doen.

U huurt de medewerker in als Zelfstandige

Een veel gehanteerde constructie tegenwoordig. De medewerker wordt een ondernemer die u vervolgens inhuurt. Eventueel kunnen groepen zelfstandigen zich verenigen in een maatschap of coöperatie. Voor de medewerker betekent dit de voor- en nadelen van het ondernemerschap: meer onzekerheid en administratie. Vooral bij een te laag tarief betekent dit ook te weinig geld voor pensioen- en  verzekeringspremies. Het grootste nadeel is wel dat de zelfstandige echt ondernemer moet zijn en voor meerdere opdrachtgevers moet werken. Is hij of zij dit dan heeft u dus maar deels de beschikking over deze medewerker. Is dat feitelijk niet zo en werkt de medewerker alleen voor u dan zal de Belastingdienst dit alsnog beschouwen als een dienstverband met alle gevolgen van dien. Voor ondersteunende activiteiten en diensten kan dit een goede oplossing zijn. Heeft u de medewerker nodig voor uw kernproces dan wordt het  lastig.

Outsourcing

Een wat grootschaliger variant van de ZZP-constructie. U besteedt de werkzaamheden uit aan een andere onderneming, die wellicht ook u medewerker(s) in dienst neemt. Dit kan op kleine schaal zoals de schoonmaker of secretaresse maar gebeurt ook grootschalig voor bijvoorbeeld onderhoud of ICT en voor delen van een productieproces. U moet dit wel goed regelen, en vergt dus behoorlijk wat inspanningen op contractueel gebied. Het is kostentechnisch alleen zinvol als de aannemende onderneming dit ook beter en/of goedkoper kan regelen dan uzelf.

Franchising

Hoewel de franchiseformule meestal wordt gepresenteerd als het ultieme ondernemerschap is dit toch ook een constructie om geen personeel in dienst te nemen. Als franchisegever laat u een ondernemer (de franchiser) een bepaalde formule of dienst uitvoeren in een deel van uw marktgebied. De franchiser betaalt u voor bepaalde diensten en u heeft in het franchisecontract invloed over hoe dit gebeurt. We zien deze constructie veel in retail, horeca en ook steeds meer in de dienstverlening zoals Werving & Selectie of Uitzenden. De franchiser is weer ondernemer, met de eerder genoemde voor- en nadelen. Als franchisegever heeft u ook hier wat minder grip en invloed en u moet ook hier contractueel een hoop zaken regelen.

Wat is wijsheid? In een hoop gevallen is het middel erger dan de kwaal. De nadelen en kosten die u zich op de hals kunt halen door allerlei constructies toe te passen wegen vaak niet op tegen het ouderwets aanbieden van een arbeidscontract, met wat aanvullende verzekeringen tegen risico’s.
Eigenlijk zijn deze constructies vooral verstandig als u hiermee nog een ander belangrijk doel wilt realiseren. Het organiseren van uw flexibiliteit bijvoorbeeld: uitzenden en zzp-ers. Of als u een bepaald specialisme niet in huis heeft: zzp-ers en outsourcing. En als u bijvoorbeeld snelle geografische groei wilt
realiseren: franchising.

Angst  is vaak een slechte raadgever. En bij het hebben van personeel horen nadelen en risico’s die u behoorlijk in de problemen kunnen brengen. En nog zo een: een mens lijdt het meest onder het lijden dat men vreest. U doet er verstandig de voor- en nadelen eerst eens goed naast elkaar te zetten en op basis daarvan te beslissen op welke manier u medewerkers voor u kunt laten werken.

Ik wens u veel en goed personeel toe!


 

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Foto

    .

      Wilt u onze maandelijkse Nieuwsbrief ontvangen?

    Indienen

    Archieven

    Maart 2016
    November 2015
    September 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013

Op deze vacature reageren
.© Alle inhoud van deze pagina's is eigendom van Alex de Klerk  Arbeidsmarktconsultancy