Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
  • home
  • Uw Arbeidsmarktconditie
  • Workshops & Trainingen
    • Training Effectieve vacatureteksten
    • Workshop Arbeidsmarktconditie
  • Arbeidsmarktconditie Scan
  • Nieuws
  • Projecten
  • Contact
  • Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
    • Interim management
    • Advies
    • Contact
    • Wie is?

Grijze haren voor HR en Recruitment: the War for Seniors

19/1/2014

4 Reacties

 
Foto
Het jaar begint aardig, denkt u wellicht. Voorzichtig positieve geluiden over de economie en redelijk weer. Over de arbeidsmarkt berichtte na het ROA deze week ook de ABN AMRO. De “war on talent” blijft uit en schaarste beperkt zich tot een paar specifieke doelgroepen.
Is dat goed nieuws? Als er geen “oorlog” komt
hebben we dan wel soldaten (recruiters) nodig? Maar dat terzijde. Wie de berichten goed gelezen heeft, en niet alleen een samenvatting, heeft gezien dat er twee belangrijke oorzaken zijn voor de voorspellingen:

-     Het langdurig uitblijven van economische groei: hierdoor komen er nauwelijks banen
      bij en hebben we alleen een vervangingsvraag.
-     Een flink stijgende participatiegraad in de beroepsbevolking tussen de 45 tot 65 jaar.

En die tweede oorzaak is interessant. Er nemen veel meer “ouderen” deel aan het arbeidsproces. Dit komt door het verdwijnen van VUT-regelingen en vooral door het verder verhogen van de AOW leeftijd de komende jaren. En dat betekent nogal  wat.
Als u dacht dat dus rustig door te kunnen gaan met wat u deed dan heeft u het mis.

Voor HR
Uw functiehuis moet worden verbouwd en uw loongebouw op de schop. Als uw medewerkers ouder worden en langer bij u blijven werken betekent dit dat u met andere wensen en carrièreperspectieven te maken krijgt.  Veel organisaties zijn ingericht op een carrièrepad van schoolverlater tot vakvolwassene. Maar wat daarna? Nog twintig jaar dezelfde functie met het zelfde loon? Alternatieve loopbaanpaden zijn dus noodzakelijk om de oudere werknemer optimaal productief te houden. Ook uw arbo-beleid is meestal vormgegeven op de verkeerde doelgroep. Ouderen hebben geen behoefte aan zwangerschap- en
ouderschapsverlof. Hoewel ouderen niet vaker ziek zijn moet u ze wel gezond houden. Ook uw opleidingsbeleid moet anders. Niet de basisvaardigheden of vakkennis bijbrengen maar ze nieuwe ontwikkelingen en methodes aan leren zodat uw werknemers tot hun 65ste optimaal inzetbaar blijven. U moet zich transformeren naar een aantrekkelijke werkgever voor senioren!

Voor Recruitment
U kunt natuurlijk standaard de cv’s van kandidaten boven de veertig opzij leggen en afwijzen, zoals u nu doet. En u kunt zich blijven richten op de doelgroep van jonge starters met een paar jaar ervaring, zoals u
nu doet. Er zal echter de komende jaren een hele nieuwe doelgroep ontstaan: de tweede carrièregroep. Deze groep kunt u over een aantal jaren niet meer negeren. Dat betekent niet alleen andere selectiemethodes maar ook andere vacatureteksten en andere sollicitatiegesprekken. Misschien wel een ander (ouder?) soort recruiter.

Kom, kom denkt u nu. Zo’n vaart zal het niet lopen. Over 6 jaar is volgens het CBS 43% van de beroepsbevolking ouder dan 45 jaar. Met een beetje meer economische groei, en dat zou zelfs volgens de ABN AMRO ook best kunnen gebeuren, hebben we niet alleen alsnog een “war on talent” maar ook een “war on seniors”. Heeft u al grijze haren?

4 Reacties
Thea van Leeuwen link
19/1/2014 08:18:01 pm

Nou Alex, dat is goed nieuws! En hoe eerder hoer beter zou ik zeggen. Als bedrijven en recruiters zich hiervan bewust worden en daadwerkelijk ouderen weer een kans willen bieden mee te doen op de arbeidsmarkt weet ik zeker dat hier een gemotiveerde groep zeer actieve en enthousiaste medewerkers paraat staan om hun kennis, vaardigheden en energie tot hun pensioengerechtigde leeftijd aan te wenden! Voor mij geldt dit in elk geval zeer zeker!

Antwoord
muriel link
19/1/2014 09:08:08 pm

Dat zeg je goed Thea. Het is gelijk een antwoord op de vaker gehoorde kritiek dat starters toch nog moeite hebben om de aansluiting met de praktijk te maken. Een 'seasoned' collega kan daarbij een mooie brugfunctie hebben. Ik had er in ieder geval best zo een willen hebben toen ik begon!

Antwoord
Mike Vrancken
20/1/2014 02:35:25 pm

Hallo Alex,
interessant artikel en helemaal mee eens. Ik vind het nog steeds vreemd dat er in vergelijking met andere landen (USA bijv.) zo'n hardnekkige vooroordelen bestaan richting seniors. Daarnaast slaat Muriel de spijker op z'n kop. Veel jonge toetreders zijn onvoldoende geequipeerd om snel al een bijdrage te leveren.

Antwoord
John de Boer link
20/1/2014 08:58:42 pm

Daar ben ik het helemaal mee eens Alex. Ik zie het steeds vaker om me heen dat mensen in die leeftijdsfase en ook na 65 doorwerken. Gemotiveerde en bekwame oudere deelnemers op de arbeidsmarkt kunnen op veel terreinen een uiterst positieve bijdrage leveren aan het succes van bedrijven/organisaties. In de (nabije) toekomst zal het nodig blijken om ons in te zetten naast mensen uit andere levensfasen.

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Foto

    .

      Wilt u onze maandelijkse Nieuwsbrief ontvangen?

    Indienen

    Archieven

    Maart 2016
    November 2015
    September 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013

Op deze vacature reageren
.© Alle inhoud van deze pagina's is eigendom van Alex de Klerk  Arbeidsmarktconsultancy