Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
  • home
  • Uw Arbeidsmarktconditie
  • Workshops & Trainingen
    • Training Effectieve vacatureteksten
    • Workshop Arbeidsmarktconditie
  • Arbeidsmarktconditie Scan
  • Nieuws
  • Projecten
  • Contact
  • Alex de Klerk Arbeidsmarktconsultancy
    • Interim management
    • Advies
    • Contact
    • Wie is?

Neemt u toch vooral linkshandigen aan!

25/8/2014

1 Reactie

 
Picture
Onlangs was het de internationale dag voor de Linkshandigen. Hoewel dit slechts 10% van de bevolking betreft is deze groep extreem getalenteerd. Bij het succesvolle Apple bijvoorbeeld is een meerderheid van de werknemers linkshandig. U kunt dus het beste vooral veel linkshandigen  aannemen.

U wist het natuurlijk al wel, maar linkshandigen zijn creatiever dan rechtshandigen. De geschiedenis levert het bewijs. Niet alleen genieën als Leonardo da Vinci en Michelangelo waren linkshandig. Maar ook maar liefst 5 van de laatste 7 presidenten van de Verenigde Staten en de rijkste man op aarde: Bill Gates (bron: NRC Next 13-8-2014). 
 
Maar hoe doet u dat? Het selecteren op linkshandigheid is natuurlijk discriminatie en dat mag dus niet. Het is helaas ook onmogelijk om online te achterhalen aan welke kant de muis heeft gelegen bij het versturen van de sollicitatie. Pas bij het kopje koffie bij het eerste gesprek kunt u dit onopvallend registreren maar dat is eigenlijk te laat en voert u dus een hoop zinloze gesprekken met rechtshandigen.

Ik heb goed nieuws voor u. Discriminatie mag niet, maar specialisatie wel. Vanaf vandaag ben ik dus, zelf linkshandig natuurlijk, gespecialiseerd in deze bijzondere doelgroep. Voor linkshandige recruitment kunt
u dus direct contact met mij opnemen: www.alexdeklerk.com

Wellicht vind u dit de grootst mogelijke onzin. En, indien u mijn licht cynische ondertoontje heeft gemist, dat is ook zo. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs of onderzoek dat het vermeende verschil tussen links- en rechtshandigen bevestigt. Dat ze creatiever zouden zijn is niets meer en minder dan een mythe. Weliswaar een positieve mythe. Hoewel u natuurlijk alleen selecteert op objectieve criteria kunnen dit soort mythes onbewust toch een rol spelen. En daar heeft die arme niet-creatieve linkshandige dan toch last van.

Ook aan andere groepen kleven dit soort mythes. Vermeende eigenschappen en toebedachte collectieve kenmerken die op geen enkele waarheid berusten. En, bewust of onbewust, spelen die mythes een rol. Zo kleven er allerlei mythes aan ouderen, jongeren, allochtonen, vrouwen, homo's, negers etc. etc. Geen enkel onderzoek bewijst deze mythes. Maar met enkele voorbeelden uit eigen of andermans ervaringen wordt de mythe toch regelmatig bevestigd.

Dan blijft er nog een mythe over: namelijk het idee dat u dus alleen op objectieve criteria selecteert…

Het selecteren op linkshandigheid is dus volstrekt zinloos. Ik vermoed dat mijn linkshandig recruitmentspecialisme een weinig kansrijke onderneming wordt. Tenzij u natuurlijk vooral het feit dat u
hiermee gemiddeld 90% van de kandidaten kunt afwijzen een belangrijk pluspunt vindt.


1 Reactie

Ben jij een Recruitment Robot?

18/8/2014

0 Reacties

 
Picture
Veel banen schijnen in de nabije toekomst te worden overgenomen door robots. Wat betekent dit voor HR en Recruitment? Moeten we in de nabije toekomst een  meneer of mevrouw Robot gaan werven? Of wordt ook recruitment in  hoge mate  gerobotiseerd?

Nieuw is dit niet. In de afgelopen eeuwen zijn veel handmatige werkzaamheden al geautomatiseerd of gerobotiseerd. In het veelvuldig herhalen van standaardhandelingen zijn machines en robots nu eenmaal beter en goedkoper. Langzaam maar zeker gaat dit ondertussen verder en komen ook MBO banen met enig denkwerk en dienstverlening in aanmerking voor robotisering.  
 
Als er inderdaad meer en meer banen zullen verdwijnen, zal de rol van HR en Recruitment deels overgaan naar ICT. Competenties en ervaring worden handelingen en databases. Daarop hoef je niet te selecteren maar te programmeren. Het is jammer voor HR en Recruitment, maar geen functiehuizen, arbobeleid of arbeidsmarktcommunicatie meer voor deze groep functies. Natuurlijk blijven er nog mensen aan het werk. Nog niet alles kan door Robots worden gedaan. En ook robots moeten gemaakt en  bestuurd worden. Er blijven mensen nodig die nu eenmaal beter zijn in niet-gestandaardiseerde werkzaamheden dan Robots. Al zal de concurrentie tussen mens en machine steeds groter worden. Weegt de toegevoegde waarde van een mens op tegen de snelheid en precisie van een robot?
 
Het is in dat licht opvallend dat een hoop recruiters er alles aan lijken te doen om het recruitmentvak klaar te stomen voor Mr. en Mrs. Robot. Er is bij recruitment al een hoge mate van standaardisering in processen en het beheren van contacten en databases laten we steeds meer over aan software. Daar waar juist de mens een belangrijke rol zou moeten spelen, de beoordeling van kandidaten en de
uiteindelijke selectie, worden we als recruiters gemakzuchtig.
Hoewel we zeggen dat persoonlijkheid en bedrijfscultuur bepalend zijn voor de juiste match is er nog
nauwelijks een recruiter die op zijn persoonlijke oordeel durft af te gaan. Niet alleen de harde  functie-eisen maar ook de criteria waarop kandidaten op volgorde van geschiktheid worden gelegd baseren we meestal op de inputlijstjes van de opdrachtgever.
Een goede recruiter is zo nu en dan eigenwijs. Durft tegen de stroom in te gaan en vertrouwt op zijn of
haar persoonlijk oordeel.
 
Sommige recruiters voeren hun vak al behoorlijk gerobotiseerd uit en laten de software de drie beste
kandidaten uitspugen waarmee dan nog een kort kennismakingsgesprekje wordt gevoerd. Vooral deze groep lijkt mij kandidaat om binnenkort door Recruitment Software buitenspel te worden gezet. 
Anderen gebruiken e-recruitment als ondersteuning en zoeken juist daarnaast verdieping in het  persoonlijk contact. Deze groep kan de toegevoegde waarde van de menselijke recruiter zelfs vergroten.
 
Recruitment Robots of software zullen mijns inziens deze tweedeling verscherpen en de tijd zal ons  leren wat er overblijft van het mooie vak Recruitment.


 

0 Reacties

Wat HR en Recruitment moeten doen als ze terugkomen van vakantie

4/8/2014

0 Reacties

 
Picture
U kent dat wel, uitgerust en zongebruind komt u weer op uw werkplek aan. Langzaamaan begint u te kijken waar u ook al weer mee bezig was voordat u op vakantie ging. En wat er de komende dagen aan gesprekken en acties staat ingepland. Na twee dagen lijkt het helaas alweer weken geleden dat u op vakantie bent geweest en zit u weer in de dezelfde flow en bent u voor u het weet weer zo drie maanden verder.
 
Pakt u dat nu eens anders aan: 
Gaat u nu eens een halve dag weg van uw werkplek, een stukje wandelen in het park of bos of iets
soortgelijks. Stelt u zich een voor hoe de wereld in het algemeen en de arbeidsmarkt in het bijzonder er over drie maanden uit ziet. En probeert u zich dan eens een beeld te vormen over hoe uw werk en verantwoordelijkheden er over drie maanden uitzien. Wat kunt u dan nu al doen om u daarop voor te bereiden?

Er zal, zo verwacht ik, de komende drie maanden een hoop gebeuren. Het konden wel eens drie dwaze maanden worden die te vergelijken zijn met die drie dagen bij de Bijenkorf. De wereld verandert snel en de arbeidsmarkt ook. Nu zelfs de Spaanse werkloosheid af neemt kunnen overschotten snel opdrogen en omslaan in tekorten, dat hebben we al eerder meegemaakt.

U moet dus nu gaan shoppen. Even niet vacature voor vacature uitgebreid de juiste kandidaat voor
de juiste prijs selecteren. Maar in de bakken gaan graaien, de beste mensen voor mooie prijzen inslaan al heeft u ze nu nog niet direct nodig.

En tegelijkertijd moet u nu toch echt dat strategisch personeelsplan af maken en zorgen dat uw arbeidsmarktconditie op peil is. Want na de drie dwaze maanden kan de arbeidsmarkt er wel eens heel
anders uitzien dan nu. Wat nu nog makkelijk voorhanden is kan straks wellicht nauwelijks te vinden zijn.

0 Reacties
    Foto

    .

      Wilt u onze maandelijkse Nieuwsbrief ontvangen?

    Indienen

    Archieven

    Maart 2016
    November 2015
    September 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013

Op deze vacature reageren
.© Alle inhoud van deze pagina's is eigendom van Alex de Klerk  Arbeidsmarktconsultancy