
Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat groepen zelfstandigen zich toch weer gaan organiseren. In diverse
samenwerkingsverbanden zie je zelfstandigen gezamenlijk opereren. Dit kan als informeel netwerk zijn maar ook steeds vaker als maatschap of coöperatie. Soms om een aantal basale dingen efficiënter te organiseren, zoals administratie of acquisitie. Soms ook om met elkaar grotere opdrachten aan te kunnen. En bijvoorbeeld ook om een sterkere inkoop- of onderhandelingspositie in te kunnen nemen. Of om met elkaar een maatschappelijk doel te realiseren: Voor.nl
Voor HR en recruitment wordt dit een ontwikkeling om goed in de gaten te houden. Niet alleen heeft dit grote invloed op het recruitmentproces, maar zeker op de machtsverhoudingen. Omdat u als recruiter of HR medewerker met individuen te maken heeft kunt u deze nog tegen elkaar uitspelen. Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als u te maken krijgt met een collectief van bijvoorbeeld ICT zelfstandigen die u de voorwaarden en tarieven kunnen gaan dicteren.
De Nederlandse arbeidsmarkt zit behoorlijk op slot. En hoewel dit vrij algemeen erkend wordt is hervormen vrijwel onmogelijk. Dat komt deels omdat het grote voordeel van een democratisch bestel, stabiliteit, tegelijkertijd een groot nadeel is bij noodzakelijke veranderingen. En de Nederlandse arbeidsverhoudingen zijn zo vastgeroest in sectorale Cao’s en pensioenregelingen dat hier geen beweging in te krijgen is. Mede omdat de onderhandelingsmacht blijft liggen bij sterk vergrijsde en nauwelijks representatieve vakbonden.
Terwijl de grote hiërarchische organisaties langzaam kleiner worden of verdwijnen (kijk naar de banken) en de gestaalde vakbondskaders binnenkort van hun te dure pensioenregelingen genieten zullen de
nieuwe samenwerkingsverbanden van professionals stap voor stap de macht naar zich toe trekken: behoorlijk vergelijkbaar met de Gildeorganisaties in de Middeleeuwen.
Dit verandert niet alleen uw positie als recruiter maar misschien wel de hele arbeidsmarkt en samenleving.